Back to Question Center
0

Panduan Dari Semalt: Cara Berurusan Dengan Semua Itu Spam Yang Datang Ke Telefon Anda

1 answers:

Ting Ting. Anda baru sahaja menerima mesej. Anda meletakkan akhbar itu, menggali poket seluar anda dan tarik telefon bimbit anda. Arrgh. Anda berkerut. Anda membaca sesuatu seperti ini: 'Real Rolex Watch, 30% Off'. Anda memeriksa nombor penghantar yang mengharapkan ia seseorang yang anda tahu dan anda menyedari bahawa anda tidak pernah melihatnya sebelum ini. Anda telah dibuang.

Julia Vashneva, Semalt Pengurus Kanan Pelanggan Kanan, berkata hari ini, telefon pintar telah menjadi sasaran kempen pengiklanan yang tidak menentu. Kadang-kadang penghantar itu mungkin merupakan perniagaan yang sah (yang anda rela memberikan nombor anda) tetapi sering kali, mereka adalah dari nombor palsu yang mengiklankan produk palsu dan / atau tawaran. Anda boleh berfikir bahawa ini adalah kempen telemarketing yang berkembang. Mereka menjengkelkan, tetapi anda boleh menyekat mereka untuk kebaikan.

Prasyarat

Jika anda fikir bahawa spam hanya menyusahkan, maka anda akan terkejut mengetahui bahawa ia adalah haram. Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) menyatakan bahawa adalah menyalahi undang-undang untuk menghantar mesej komersil yang tidak diminta kepada peranti wayarles (termasuk pager dan telefon bimbit) kecuali penerima memilih mesej tersebut. Oleh kerana itu, tidak ada salahnya jika organisasi yang anda berinteraksi dengan kerap meminta izin anda untuk menghantar kepada anda infomersial. Walau bagaimanapun, undang-undang mengecualikan mesej bukan komersial seperti tinjauan dan mesej politik.

Apa yang perlu anda lakukan jika anda terus menerima mesej dari entiti yang tidak pernah anda dengar? Baiklah, ada peluang yang baik untuk melanggar undang-undang. juga tidak dikesampingkan Jika anda menerima mesej teks yang meminta Pin atau kata laluan anda, maka itu berbahaya.

Sekat nombor penghantar

Ini boleh dikatakan kaedah paling mudah dan paling mudah untuk menyingkirkan spam. Dalam apl pemesejan pilihan anda, blok penghantar. Menariknya, pengirim tidak akan menyedari bahawa anda telah menyekatnya. Pada peranti Android, klik tiga titik menegak di sudut kanan atas. Pilih "Orang & Pilihan" kemudian "Blok". Pada iPhone, bukan tiga titik kemudian selesai dengan menghalang nombor tersebut.

Laporkan kepada pembekal khidmat anda

Anda mungkin berpuas hati dengan menghalang pengirim tetapi Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan tidak akan keberatan jika anda melakukan tugas sivik: melaporkan kesalahan. Terlepas dari penyedia perkhidmatan mudah alih, anda bebas untuk memegang aka spammer. Ketahui nombor khas yang didedikasikan ke rangkaian anda untuk melaporkan kes tersebut. Jika lebih banyak orang datang bersama-sama untuk memerangi spammer, dunia akan melihat lebih sedikit mesej spam menjengkelkan.

Lindungi diri anda

Mari kita ambil satu senario di mana anda mendapat dorongan untuk mengetahui siapa orang yang berada di belakang mesej spam itu. Adakah ia bernilai masa anda? Mungkin tidak. Kemungkinannya anda tidak akan mendapat sebarang respons. Idea di sini adalah mudah. Ia bukan idea yang baik untuk berinteraksi dengan penghantar. Tembakan terbaik anda adalah untuk menyekat mereka dan / atau melaporkan kepada pihak berkuasa yang berkaitan.

Satu kata berhati-hati. Jangan klik sebarang pautan yang disediakan dalam mesej teks. Selain itu, jangan balas apa-apa permintaan untuk butiran masuk akaun e-mel anda, butiran kad kredit atau apa-apa maklumat peribadi lain Source .

November 28, 2017