Back to Question Center
0

Semalat Memberi Tip: Cara Melindungi Tapak WordPress Dari Serangan Malware

1 answers:

WordPress menghadapi banyak percubaan hacking. Rata-rata 7 daripada 10 blogger sama ada mengalami jangkitan malware atau beberapa bentuk hacking. Jadi, bagaimana anda boleh melindungi laman web anda dari spam, peretasan dan perisian hasad?

Max Bell, Semalt Pengurus Kejayaan Pelanggan, mengatakan bahawa pada tahap yang paling asas, tidak ada banyak perbezaan antara jangkitan malware dan hacking. Biasanya, penggodam tidak akan menargetkan tapak anda melainkan terdapat beberapa perbezaan peribadi antara anda dan penjenayah siber atau anda mempunyai laman web yang sangat popular. Lagipun, mana-mana penggodam boleh melibatkan DDOS dan botnet untuk menurunkan laman web anda dalam satu minit.

Secara semulajadi, blog yang dihoskan pada hosting dikongsi sangat terdedah kepada serangan hacking, dan terdapat beberapa webmaster yang dapat melakukan sesuatu terhadap serangan tersebut. Sekarang, anda mungkin duduk di pinggir kerusi anda dan menyemak laman web anda setiap beberapa minit untuk memastikan ia tidak digodam atau dijangkiti dengan perisian hasad. Santai, laman web anda jarang akan digodam atau dijangkiti melainkan ia mempunyai kelemahan tertentu.

Sekarang bahawa anda mengetahui tapak sasaran penggodam dengan kelemahan tertentu, apakah kelemahan-kelemahan ini? Untuk bermula, banyak blogger dan webmaster menggunakan hosting yang dikongsi semasa mereka mula. Walaupun berkongsi hos adalah susunan yang lebih murah, ia mempunyai potensi untuk menarik spammer dan peretas.

Oleh kerana terdapat banyak pemilik blog di hosting yang dikongsi menggunakan pelayan yang sama seperti laman web anda, selalu ada kemungkinan bahawa sebahagian daripada mereka adalah orang baru. Ini bermakna bahawa beberapa pemula ini mungkin mempunyai kata laluan yang lemah, komputer mereka mungkin menyimpan Trojan atau tidak melindungi laman web mereka daripada penggodaman. Dalam keadaan sedemikian, seorang penggodam hanya perlu mengakses pelayan melalui laman rentan, memasang virus yang cepat menyebar ke semua laman web dan blog yang dihoskan pada pelayan.

Sebaliknya, jika anda pemasar atau blogger, ada kemungkinan anda berkumpul di beberapa forum dalam talian. Apa yang anda tidak tahu ialah beberapa laman web ini dijangkiti tetapi tidak tahu bahawa mereka menyebarkan perisian hasad kepada pengguna mereka atau dibina oleh orang yang berniat jahat..

Biasanya, penggodam tidak menyasarkan tapak anda melainkan anda mempunyai perniagaan yang belum selesai dengan mereka. Walau bagaimanapun, penjenayah siber sentiasa mengimbas untuk laman web yang lemah untuk berkompromi. Sebaik sahaja mereka mengenal pasti blog yang terdedah, mereka menjangkiti pelayan mereka dengan perisian hasad, yang menyebar ke tapak lain yang dihoskan pada pelayan itu. Tidak seperti hack mod .htaccess yang mudah dihapuskan dengan mengubah kod dan fail tertentu, malware adalah sukar untuk menghilangkan kerana ia boleh merosakkan tema anda, skrip, dan pangkalan data.

Jadi, bagaimana anda boleh melindungi laman web anda dari malware?

Ubah kata laluan

Jika tapak anda dijangkiti, terdapat kemungkinan kata laluan anda dikompromikan. Untuk membetulkan masalah itu, pergi ke cPanel anda dan tukar kata laluan anda. Memastikan kata laluan anda adalah sukar untuk berkompromi, nombor digunakan, aksara khas, huruf kecil dan huruf besar.

Sebaik sahaja anda telah mengubah suai kata laluan anda, pertimbangkan untuk menukar kata laluan masuk anda juga. Sama seperti dalam cPanel, gunakan aksara yang sukar ditebak.

Backup

Membuat sandaran laman web anda adalah salah satu cara yang penting untuk mencegah kehilangan kandungan apabila tapak telah terjejas. Untuk sandaran penuh, pertimbangkan untuk mendapatkan Backup Buddy, plugin berguna untuk blog WordPress.

Pasang plugin keselamatan

Selain menyandarkan blog anda, pertimbangkan untuk memasang plugin keselamatan. Ini termasuk:

  • Pengimbas Keselamatan WP
  • WP Security Scanner adalah pengimbas keselamatan ringan yang direka oleh Defender Website. Plugin ini membolehkan anda menukar jadual pangkalan data kepada sesuatu yang sukar ditebak.

  • Keselamatan WP yang Lebih Baik
  • Plugin ini mengambil ciri dan teknik keselamatan WordPress dan membentangkannya sebagai plugin tunggal. Lebih baik WP mempunyai kebanyakan ciri yang diperlukan oleh blogger dan harus menjadi pelabuhan pertama untuk blogger Source .

November 28, 2017