Back to Question Center
0

Semalt - Cara Berharga Untuk Mencegah Malware Untuk Perniagaan Kecil

1 answers:

Adakah anda jurutera sosial? Jika anda kemudian komuniti perniagaan kecil menangis untuk bantuan anda. Mengapa? Nah, menurut statistik yang direalisasikan oleh Symantec, 40% daripada semua serangan siber dilancarkan terhadap firma dengan kurang daripada 500 pekerja. Untuk membuat perkara lebih teruk lagi, Perikatan Keselamatan Siber Nasional telah mendedahkan bahawa 1 dari setiap 5 perniagaan kecil harus menangani ancaman siber setiap tahun. Dari jumlah ini, 60% tidak pulih. Mereka sering menutup kedai selepas hanya enam bulan. Ia adalah kerana ini anda mencari perniagaan kecil yang meminta kemas kini mengenai keadaan keselamatan siber - weicher baumwollstoff.

Baca terus untuk mengetahui bagaimana malware boleh mengganggu perniagaan anda, kemudian gunakan panduan yang dinyatakan oleh Oliver King, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , untuk melindungi diri anda dari malware yang sama.

Apa sebenarnya malware dan bagaimana ia boleh mengganggu perniagaan

Malware adalah akronim bagi perisian jahat. Secara kebetulan, awalan 'mal' mempunyai konotasi negatif dalam Bahasa Sepanyol dan bahasa Latin lain (ini bermakna buruk). Berikut adalah beberapa definisi untuk membantu anda memahami

  • Malware
  • Seperti yang anda lihat, ia bukanlah satu ancaman tetapi istilah umum digunakan untuk merujuk kepada mana-mana perisian yang memasang sendiri dalam sistem anda tanpa kebenaran anda. Dalam kebanyakan kes, tujuannya adalah untuk data phish yang kemudiannya digunakan untuk mencuri maklumat peribadi, nombor kad kredit, dll. Virus, ransomware, dan spyware semua malware.

  • Virus
  • Sama seperti patogen yang telah anda baca tentang biologi, virus boleh mereplikasi diri sendiri dan kemudian merebak ke serpihan cakera atau fail registri yang lain. Virus biasanya diprogram untuk menulis ganti, memadam atau mengubah sistem komputer.

  • Spyware
  • Seperti namanya, spyware dihantar untuk mengintip aktiviti anda terutama yang dilakukan secara dalam talian. Kami bercakap tentang akaun media sosial anda, sejarah penyemak imbas dan cookies yang kemudian dijual kepada pihak yang berminat. melanggar privasi anda Dalam kes-kes yang teruk, spyware boleh mencuri maklumat masuk anda dan butiran lain melalui pembalakan utama

  • Ransomware
  • Ini adalah program yang rumit yang digunakan penggodam untuk mengadakan tebusan perniagaan. Mereka mengawal pangkalan data atau pelayan kemudian menuntut pembayaran supaya mereka boleh melepaskan sumber itu. CryptoLocker adalah contoh terbaik dari ransomware. Ia dilancarkan pada tahun 2013.

Melindungi perniagaan anda dari malware

Untuk perniagaan anda dilindungi daripada ancaman perisian hasad, amati perkara berikut:

1. Simpan antivirus PC anda dikemas kini. Sudah tentu memasang program antivirus adalah perkara yang mesti dilakukan tetapi program ini versi terbaru oleh pemaju? Adakah ia dikemas kini? Adakah ia mempunyai fungsi anti-malware?

2. Gunakan sistem operasi tulen, program legit, dan firmware. Jangan potong sudut dengan memasang sistem operasi 'cracked', perisian dan aplikasi. Beli atau melanggan perisian asli. Semak sama ada firewall dihidupkan.

3. Buat dan menguatkuasakan dasar kata laluan - cuba pengurus kata laluan atau mulakan dengan menggunakan kata laluan sulit untuk meneka dengan angka alfa dan aksara khas.

4. Jangan ambil peluang - untuk mengelakkan dikompromikan, menukar rangkaian apabila pekerja diberhentikan atau secara sukarela berhenti. Dengan cara ini, seorang pekerja yang tidak puas tidak dapat mengacaukan anda.

5. Mendidik staf anda - pastikan mereka tidak mengklik atau memasang pautan dan lampiran yang mencurigakan. Buat mereka menjalankan semua program yang dimuat turun melalui program antivirus.

November 28, 2017