Back to Question Center
0

Semalt: Cara Berurusan dengan Facebook Scam Claiming "Your Account Will Disable"

1 answers:

Michael Brown, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , memberi amaran kepada semua pengguna Internet bahawa terdapat satu jenis percubaan pancingan data tertentu yang digunakan penggodam dengan menyasarkan pengguna Facebook. Pemberitahuan biasanya dalam bentuk jawatan yang menunjukkan bahawa akaun Facebook sekarang akan menjadi kurang upaya. Sebab yang diberikan ialah pengguna memasukkan nama palsu pada akaunnya, menyiarkan kandungan yang menyinggung pada garis masa mereka, atau isu lain yang dilaporkan pengguna Facebook lain. Walau bagaimanapun, ia memberitahu pengguna supaya tidak bimbang kerana mereka dapat membantu menyelesaikan masalah ini. Mereka kemudian memberikan pautan yang kemudiannya mereka klik, yang sepatutnya mengesahkan semula legitimasi akaun mereka.

Phishing adalah aktiviti oleh penggodam yang mereka menyamar sebagai entiti sebenar untuk menipu pengguna untuk memberikan maklumat peribadi mereka. Dalam kes di atas, penggodam menyamar sebagai pasukan Facebook Security. Mesej itu muncul dari mereka dan mempunyai meterai Facebook Facebook untuk menjadikannya kelihatan seperti syarikat itu menandatangani padanya.

Mesej mempunyai semua ciri yang menentukan penipuan phishing. Reka bentuk mesej adalah untuk menarik pengguna yang tidak mengetahui untuk mengklik pada pautan dan kemudian mendedahkan butiran Facebook mereka. Butiran yang paling dicari ialah butiran login akaun, bersama-sama dengan kata laluan yang berlaku dengannya..Apabila mengklik pautan itu, ia akan mengalihkannya ke halaman yang menyerupai Facebook dan kemudian meminta e-mel dan kata laluan. Sebaik sahaja orang memasuki butiran ini, tetingkap pop timbul akan menunjukkan bahawa mereka berjaya mengesahkan akaun tersebut dan menyelesaikan masalah tersebut. Akibatnya, halaman memuatkan semula dan kemudian membawa pengguna kembali ke halaman asal dan sebenar Facebook.

Masalahnya bermula selepas maklumat ini berada di tangan penjenayah pemancingan. Mereka boleh menggunakannya untuk mengunci pengguna keluar dari akaun mereka dan menukarnya menjadi sumber dari mana spam dan mesej penipuan tersebar kepada pengguna lain. Oleh kerana mesej tersebut akan menanggung nama pemilik, penerima mesej tidak akan mempertimbangkan email yang berbahaya. Mereka juga boleh memilih untuk menukar nama akaun untuk membaca "Facebook Security" dan kemudian menghantar mesej yang serupa kepada orang-orang dalam senarai kenalan. Halaman Facebook rasmi sudah menjadi sebab mengapa penjenayah ini perlu kreatif dengan struktur nama mereka. Mereka berbuat demikian dengan menambah aksara pelik kepada nama mereka. Memandangkan pengguna juga mungkin mendapati diri mereka memberikan e-mel dan kata laluan mereka, penggodam pancingan data juga boleh menambah mereka kepada senjata api mereka dan kempen penipuan.

Penggodam yang sama boleh menggunakan halaman palsu untuk menyiarkan mesej "dilumpuhkan akaun" pada halaman ulasan awam. Sebaik sahaja mereka berbuat demikian, penulis asal menerima pemberitahuan yang mungkin kelihatan seperti itu dari pasukan Facebook Security.

Adalah penting bagi pengguna untuk mengambil perhatian mengenai jawatan, mesej, atau e-mel daripada orang yang mendakwa sebagai sebahagian daripada pasukan sokongan Facebook terutama jika mereka menegaskan bahawa pautan yang mereka berikan akan membantu menyelesaikan masalah tertentu. Mesej itu mempunyai tatabahasa yang luar biasa, watak pelik, pautan, dan lampiran. Jika seseorang berwaspada terhadap masalah dengan akaun mereka, mereka harus menaip URL dalam bar alamat penyemak imbas atau melalui aplikasi syarikat. Sebarang masalah dengan akaun harus muncul ketika mereka masuk Source .

November 28, 2017