Back to Question Center
0

Semalt: Jauhkan! Virus Komputer Kejahatan

1 answers:

Pepatah lama lebih suka perlindungan untuk menyembuhkan. Dalam era digital moden, kami bergantung kepada komputer untuk hampir semua pertunangan kami. Ia hanya berlaku bahawa komputer kita adalah sasaran untuk perisian berniat jahat yang dikenali sebagai malware - umzug alles beachten. Perisian ini membenamkan dirinya ke dalam sistem operasi komputer yang menjadikannya sukar untuk menyahpasang atau menghapuskan.

Dalam artikel ini, Alexander Peresunko, Pengurus Sukses Semalt Pelanggan, menggariskan langkah pencegahan untuk memastikan komputer anda bebas daripada perisian hasad. Mereka termasuk:

Pasang Perisian Penyingkiran Malware - Mereka membenarkan pengguna komputer mengesan dan mengalih keluar semua jenis perisian yang berniat jahat termasuk spyware dan adware. Alat perosak boleh dibebaskan atau ditaja dengan pelbagai pilihan perisian di pasaran seperti perisian Anti-virus McAfee, yang sebelum ini dikonfigurasi untuk mengesan dan mengalih keluar perisian berniat jahat. Walau bagaimanapun, setiap alat penyingkiran malware mempunyai kekuatan sendiri dan titik lemah dalam menangani pelbagai jenis perisian hasad. Pengguna komputer sepatutnya membuat sandaran fail mereka sebelum menjalankan aplikasi malware untuk memastikan tiada data hilang.

Mengehadkan Akses Tidak Sah pada Komputer Peribadi - Hal ini dimungkinkan oleh penciptaan akaun pengguna untuk menyekat dan membenarkan akses ke komputer sementara juga menentukan jenis aktiviti yang dapat dilakukan oleh setiap pengguna..Setiap komputer mempunyai akaun pentadbir yang melampirkan keistimewaan untuk aktiviti seperti pemasangan perisian. Malware berkesan apabila menyusup sistem komputer melalui pentadbir. Selain daripada pentadbir, semua pengguna lain mesti log masuk melalui akaun pengguna terhad untuk membatasi kebarangkalian serangan malware. Ini bermakna sistem komputer harus menyediakan nama pengguna dan kata laluan unik untuk semua pengguna sementara juga menyediakan kata laluan yang unik untuk akaun pentadbir. Langkah-langkah sedemikian menyekat akses asing atau tanpa izin ke sistem komputer melalui penggodaman. Selain itu, pentadbir dinasihatkan untuk melumpuhkan akaun tetamu secara kekal kerana ia adalah titik masuk untuk penggodam.

Memaksimumkan Keselamatan Sistem Komputer Semasa Konfigurasi - Keutamaan sistem komputer membolehkan anda mengawal semua aktiviti dan fungsi sistem pengendalian. Oleh itu, penting anda mengkonfigurasi sebanyak mungkin fungsi terutama yang mungkin menjejaskan keselamatan sistem komputer anda. Dalam tetingkap keselamatan Apple, sebagai contoh, ia memberikan pilihan konfigurasi untuk kata laluan untuk membangunkan komputer, memerlukan kata laluan pentadbiran untuk mengakses sistem dan melumpuhkan log masuk automatik.

Mengemas kini Sistem dan Program Pengendalian Anda secara kerap - Sistem komputer anda harus sentiasa mempunyai patch dan kemas kini terkini. Dayakan kemas kini automatik untuk memastikan anda menerimanya dalam masa nyata selepas pembebasan. Perisian anti-virus dan perisian hasad anda juga harus tetap up to date untuk memastikan mereka dapat mengesan dan menghapuskan virus dan perisian jahat yang lain. Jangan mengabaikan peramban web anda sama ada yang mungkin menunjukkan satu lagi kelemahan untuk kemasukan malware terutamanya jika anda adalah penyemak imbas web yang berat. Juga, laraskan tetapan anda untuk melumpuhkan iklan timbul apabila mereka menipu pengguna untuk memuat turun dan memasang malware.

Sentiasa Ketahui Apa yang Anda Memasang - Apa-apa perisian dalam barisan untuk pemasangan mesti datang dari sumber yang bereputasi. Sentiasa baca perjanjian lesen pengguna akhir untuk semua aplikasi anda sebelum memasang dan gunakan pilihan pemasangan tersuai. Ini membolehkan anda mengesan dan mengalih keluar perisian hasad sebelum ia merosakkan sistem komputer anda.

November 28, 2017