Back to Question Center
0

Semalt Mempersembahkan Lapan Cara Efektif Untuk Menghindari Serangan Malware

1 answers:

Perisian berniat jahat adalah jenis perisian tertentu yang direka untuk dilaksanakan tanpa pengetahuan dan maklumat anda. Alat ini boleh menyebabkan kerosakan serius pada peranti anda dan mencuri data peribadi dan wang anda dalam masa beberapa saat.

Ross Barber, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , sentiasa memberi amaran kepada pelanggan bahawa program sedemikian boleh menyebabkan komputer kehilangan prestasi mereka, membuat iklan pop timbul, menyekat akses internet mereka dan permintaan pembayaran, dan menghasilkan pelbagai aktiviti berniat jahat.

Beli dan pasang perisian antivirus

Anda harus selalu membeli perisian antivirus dan anti-malware yang berprestasi tinggi. Sekiranya komputer anda beratus-ratus ribu virus, anda perlu menyingkirkannya seawal mungkin. Itu hanya mungkin apabila anda membeli dan memasang perisian antivirus asli - curso fotografias. Tidak perlu pergi dengan perisian percuma kerana alat tersebut tidak baik untuk apa-apa.

Pastikan penyelesaian keselamatan anda dikemas kini

Memang ada pelbagai antivirus dan alat anti-malware yang boleh didapati untuk pembelian. Pembekal khidmat internet atau pakar teknologi boleh membimbing anda tentang bagaimana untuk mendapatkan program yang baik. Adalah penting untuk memastikan penyelesaian keselamatan anda dikemas kini. Penyelesaian yang lapuk boleh menyebabkan masalah yang serius untuk peranti anda dan boleh mengancam keselamatan dalam talian anda. Anda harus memuat turun dan memasang sistem pengendalian terbaik dan tidak boleh mencuba versi lama Adobe, Java, dan pemain media lain.

Penasihat tapak

Anda boleh mengupah perunding laman web atau dapatkan program penasihat laman web yang akan memberi tahu anda tentang apa yang salah dengan tapak web anda. Anda juga boleh mengelakkan laman web risiko seperti tapak dewasa dan laman perjudian yang mengandungi sejumlah besar virus.Banyak laman web ini tidak sihat untuk sistem komputer anda, jadi lebih baik untuk menjauhkan diri dari mereka.Mereka mungkin mengandungi kod jahat yang boleh merosakkan sistem anda.

Laman web perkongsian fail

Laman web perkongsian fail yang terkenal seperti BearShare, WixMx, PirateBay, dan Kazaa mungkin mengandungi perisian dan virus yang berniat jahat. Itulah sebabnya anda tidak perlu menggunakan laman web ini secara teratur. Semasa menggunakan laman web ini, lebih baik anda hanya memuat turun apa yang penting dan mengelakkan perkara yang tidak penting.

Tempoh imbasan

Pengimbasan berkala adalah baik untuk komputer anda kerana ia membantu untuk menyingkirkan malware dan virus. Terdapat pelbagai program percuma seperti carian Spybot dan Malwarebytes; anda boleh mencuba program-program ini yang dapat dengan mudah mengesan virus dan malware dalam sistem anda dan menghapuskan ancaman malware utama dan kecil.

Berhati-hati dengan e-mel

Setiap hari, folder spam kami diisi dengan banyak e-mel. Penggodam menghantar e-mel tersebut untuk menarik orang dan menyerang sistem komputer mereka. Anda harus berhati-hati dengan e-mel tersebut dan jangan klik pada e-mel yang tidak diketahui. Ia juga penting agar anda menjauhkan diri dari membuka lampiran e-mel.

Tetap legit

Program retak dan bajakan mungkin mengandungi virus dan malware; mereka sering melarang fungsi peranti komputer anda dengan mendapatkan data sensitif anda. Itulah sebabnya anda harus selalu menulis maklumat yang betul di internet.

Berfikir sebelum anda mengklik

Terakhir tetapi tidak sekurang-kurangnya anda harus berfikir sebelum mengklik pada mana-mana pautan. Malah laman web yang sah boleh mengandungi pautan atau iklan yang telah diajukan kepada anda oleh penyerang. Mereka mahu mencuri maklumat anda; itulah sebabnya anda tidak perlu mengklik atau membuka pautan yang tidak diketahui pada sebarang kos. Jauhkan diri dari laman web palsu dan dewasa serta tawaran indah yang mereka sebut.

November 28, 2017