Back to Question Center
0

Semalt: Perpisahan, Bots Dan Spiders!

1 answers:

Laporan Google Analytics mengenai lalu lintas web adalah kelebihan kepada pemilik laman web. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia boleh menjadi pertempuran yang tidak berkesudahan antara yang baik dan yang buruk. Sesetengah orang mungkin tidak menyedari hakikat bahawa beberapa data trafik yang terkandung dalam laporan Google Analytics berasal dari robot - home health care insurance for seniors. Bot dalam talian dan labah-labah adalah di belakang laporan data yang miring di GA. Mereka mempunyai potensi untuk mempengaruhi bagaimana data menggambarkan dirinya sendiri, yang boleh menjejaskan kesihatan kempen pemasaran dan keputusan seterusnya.

Ross Barber, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , berpendapat bahawa pemilik laman web tidak perlu bimbang kerana ada cara untuk mengesan dan menghilangkan lalu lintas yang dihasilkan oleh labah-labah dan bot. Ini bermakna bahawa maklumat yang disediakan oleh Google Analytics akan lebih dipercayai selepas melaksanakan tugas-tugas ini.

Tidak ada cara tertentu untuk menghalang bot spam dari mencapai laman web. Walau begitu, terdapat cara pengguna boleh mengecualikan lalu lintas bot dan carian bot dari laporan. Sebilangan besar bot ini mudah terdedah kepada kaedah ini. Berikutan pelaksanaan yang berjaya, seseorang boleh meningkatkan nilai dan kebolehpercayaan bilangan kunjungan alternatif yang direkodkan.

Menggunakan maklumat dari laporan bebas bot menjadikannya lebih boleh dipercayai. Selain itu, ia membolehkan pemilik untuk mengesahkan platform pelawat. Puncak dan palung menjadi jelas dan lebih jelas dalam graf yang dihasilkan.

Google Analytics menggunakan JavaScript. Sulit mencari dan spam untuk menjelajah JavaScript. Memandangkan teknologi terus berubah, begitu juga pemaju bot. Sekarang, bot spam dapat melihat kelemahan JavaScript dan merangkak untuk maklumat. Terdapat beberapa bots yang Google Analytics tidak termasuk dari analisisnya. Walau bagaimanapun, terdapat juga sejumlah besar mereka yang menikmati laman web spam dan memecahkan pelayan, yang bermaksud bahawa mereka masih akan muncul dalam data analisis.

Bagaimana Mengecualikan Bots Search Engine dalam Google Analytics?

Sekarang mungkin untuk menapis data lalu lintas ke laman web, untuk melihat mana daripada mereka adalah dari aktiviti semulajadi manusia dan yang berasal dari spam dan bot carian. Kuasa untuk melakukan ini terletak dalam fungsi untuk mengecualikan semua hits dari bot yang diketahui dan labah-labah. Ia adalah kotak pilihan dalam bahagian pentadbiran Lihat di GA.

Langkah-langkah untuk Ikut Mengecualikan Semua Bots dan Labah-labah yang Dikenali

  • Buat pandangan "ujian" dalam Harta Google Google Analytics

Ia membolehkan pengguna untuk membuat perubahan yang dia mahu sambil mengekalkan integriti data asal mereka dalam pandangan tuan. Ia juga bertindak sebagai sumber perbandingan supaya pemilik dapat mengenal pasti perubahan yang berlaku. Dengan keputusan yang memuaskan, kini tidak termasuk bot dari pandangan utama.

  • Menghapuskan Bots dan Spiders

Navigasi ke bahagian Admin alat Google Analitis, pilih tetapan paparan dan semak pilihan untuk mengecualikan semua hits dari bot dan labah-labah. Selepas menyelesaikan ini, lalu lintas kini akan bebas dari semua lalu lintas carian dan spam bot, menjadikannya lebih mudah dan jelas untuk melaporkan lalu lintas manusia.

  • Buat Anotasi

Buat anotasi dalam graf GA untuk mengambil perhatian terhadap apa-apa titutan lalu lintas selepas pengecualian bot lalu lintas.

Kesimpulan

Orang mungkin dapat melihat penurunan trafik yang bergantung kepada jumlah lalu lintas yang dihasilkan oleh bot. Pandangan ujian dan paparan induk akan membantu menentukan lokasi lalu lintas berkurangan membuat laporan lebih dipercayai.

November 28, 2017