Back to Question Center
0

Semalt: Segala-galanya yang Anda Perlu Tahu Mengenai Malware dan Virus Komputer

1 answers:

Jika anda perhatikan bahawa peranti komputer anda tidak berfungsi dengan baik atau banyak failnya rosak, maka itu adalah tanda bahawa malware atau virus menjangkiti sistem anda. Walaupun pelbagai virus menimbulkan risiko tinggi untuk privasi dan data peribadi anda, beberapa bentuk malware mungkin memberi kesan kepada pemasaran dan alat pengiklanan anda. Mereka melambatkan sistem anda dan merosakkan banyak fail anda - buy cheap high pr backlinks. Oleh itu, adalah penting untuk memasang perisian antivirus supaya anda tidak terperangkap dalam talian dan tetap selamat sepanjang masa.

Julia Vashneva, Pengurus Sukses Pelanggan Semalt , membentangkan lima tip berikut untuk mengelakkan virus dan malware komputer.

Perhatikan Muat Turun Anda

Adobe dan pelbagai perisian memerlukan kemas kini tetap. Setiap kali anda memasang perisian, pastikan anda memberi perhatian kepada apa yang anda muat turun. Bungkusan alat dan program tersedia di internet, membuat kita keliru tentang apa yang harus dipilih. Semasa memilih program antivirus, anda harus memastikan bahawa anda memuat turun alat anda hanya dari laman web rasmi dan sumber dalam talian. Jangan biarkan program tersebut mengalirkan sumber berharga anda dengan memasang beberapa perisian berkualiti rendah. Banyak kali, iklan meminta anda untuk mengklik pada toolbar dan pautan yang serupa lainnya. Adalah lebih baik untuk menjauhkan diri daripada mereka kerana mereka boleh merosakkan fail anda dan tidak termasuk dalam program muat turun nyata.

Jangan Menangis untuk Makluman Virus Palsu

Kita semua mendapat amaran virus palsu, dan pelbagai orang menjadi mangsa mereka setiap hari. Semasa menggunakan internet, anda akan melihat banyak tetingkap pop-up yang meminta anda memuat turun program dan alat bantu sini, biar saya ceritakan bahawa mereka tidak baik untuk apa-apa. Peretas perangkap anda menggunakan peringatan virus palsu dan menjangkiti peranti anda. Kebanyakan iklan muncul di laman web yang mencurigakan dan dewasa, jadi lebih baik jika anda tidak mengklik pautan mereka dan menutup tingkap sedini mungkin.

Lindungi Peranti Anda dengan Antivirus

Memang benar bahawa kita semua memerlukan program antivirus dan alat anti-malware untuk kekal selamat di internet. Secara terang-terangan bercakap, kebanyakan alat tersebut memberi anda pilihan terhad. Kami mengesyorkan anda memasang suite perisian mudah untuk memerangi perisian hasad, virus, dan adware. BitDefender adalah contoh yang baik, alat ini mengimbas dan melindungi komputer anda dan membantu anda menghilangkan semua potongan virus dan malware. Anda boleh memuat turunnya dari internet, dan perisian percuma. Anda juga boleh cuba Putuskan sambungan dan AdBlock Plus.

Pastikan Windows dan Defender Terkini

Ramai orang mengabaikan hakikat bahawa menjaga kemas kini windows sangat penting. Anda tidak boleh mengabaikan permintaan untuk memulakan semula peranti anda kerana ia boleh menyebabkan masalah yang serius untuk anda. Tetapkan satu hari sekali sebulan untuk memasang semula tetingkap anda dan simpan perkara terkini. Ini akan membantu anda menyingkirkan virus dan malware sehingga sebahagian besarnya.

Jangan gunakan Internet Explorer

Pergi ke hari apabila Internet Explorer dianggap penyemak imbas terbaik. Hari ini, orang memberi keutamaan tinggi kepada Google Chrome, Firefox, dan pelayar serupa yang lain. Laporan yang berbeza mendedahkan bahawa Internet Explorer adalah salah satu pelayar terbaharu yang boleh merosakkan sistem operasi anda. Itulah sebabnya anda tidak perlu memasang dan menggunakannya. Sebaliknya, anda boleh cuba Edge dan Opera yang menjamin perlindungan dalam talian anda.

November 28, 2017