Back to Question Center
0

Semalt: Trik Mudah Untuk Melindungi Peranti Anda Dan Alat Dari Jangkitan Malware

1 answers:

Bekerja tanpa sebarang kebimbangan untuk keselamatan akan membuat data pengguna internet terdedah kepada penipu. Data peribadi terdedah kepada perisian hasad selagi peranti dikaitkan dengan rangkaian. Adalah penting untuk menggunakan peranti bijak untuk mengelakkan masalah yang boleh menyebabkan data ke penjara yang disulitkan.

Dalam artikel ini, Jack Miller, Pengurus Kesuksesan Pelanggan Semalt , membincangkan cara-cara berikut untuk menghindari malware pada peranti:

Terutama, untuk peranti mudah alih yang digunakan untuk tujuan perniagaan dan peribadi, pengguna tidak boleh memasang sebarang perisian yang dianggap tidak wajar. Pasang hanya aplikasi yang dibekalkan oleh sumber yang sah - gratis vps windows hosting. Sekiranya terdapat keinginan yang kuat untuk memasang aplikasi tersebut, pasangkannya pada peranti yang tidak digunakan untuk aktiviti perniagaan. Oleh itu, apabila malware tidak dapat dielakkan menyerang, ia tidak akan menjejaskan data penting dan hanya dengan menetapkan semula peranti ke lalai kilang adalah semua yang diperlukan.

Kedua, pengemaskinian perisian secara berkala adalah kunci kepada perlindungan peranti terhadap perisian hasad. Dalam kebanyakan kes, kemas kini termasuk patch liabiliti. Selalunya semak kemas kini mengenai aplikasi yang dipasang serta platform. Setiap kali kemas kini tersedia, muat turun dan pasang atau jalankan dengan serta-merta. Mengenai desktop atau komputer riba, pemasangan perisian yang tidak dipercayai tidak digalakkan. Untungnya, semua platform kini mempunyai kedai aplikasinya sendiri. Platform Linux, Apple, Windows dan iOS. Jika bekerja pada tingkap, hanya pasang dari sumber rasmi. Jika menggunakan Linux, pasang dari pengurus pakej pengeluar. Dalam melakukan ini, ia tidak mungkin mengalami malware. Selain itu, kemas kini penting pada sistem operasi desktop / komputer riba. Untuk platform windows, menunggu lama semasa mengemas kini dianggap sebagai pembaziran masa, tetapi perlu. Semak kemas kini yang tersedia setiap hari kerana tidak dianjurkan untuk bekerja di platform yang lemah. Bekerja dengan platform windows memerlukan penggunaan penyelesaian anti-malware atau antivirus su

ch sebagai windows defender, Avast, dan AVG. Data berisiko jika perlindungan tersebut tidak digunakan.

Ketiga, pengguna diperingatkan untuk tidak mengklik pautan dari sumber yang tidak dikenali. Perisian yang jahat boleh dipaksa ke platform oleh satu URL. Jangan klik pada e-mel yang diterima dari sumber yang tidak diketahui sehingga anda periksa terhadap Senarai Domain Malware. Jika e-mel diterima dengan mengatakan bahawa sesuatu yang salah telah berlaku pada salah satu akaun anda dan anda harus 'mengklik pautan di bawah dan log masuk kembali ke akaun anda untuk menyelesaikan masalah itu,' melayang tetikus ke atas pautan itu dan lihat di mana ia sebenarnya menunjuk kepada. Kemungkinan besar adalah penipuan.

Akhirnya, petua lain yang boleh membantu salah satu dari malware adalah: menyandarkan data, tidak membenarkan pelayar untuk menyimpan kata laluan atau maklumat apa pun. Di samping itu, semasa bekerja dengan penyemak imbas dalam mod inkognito atau rangkaian tidak selamat, pengguna internet harus mempertimbangkan menggunakan VPN (Virtua Private Network). Oleh itu, bergantung kepada pengeluar peranti semata-mata untuk keselamatan tidak bijak. Sebarang pengguna sepatutnya mengambil keselamatan data dan peranti mereka ke tangan mereka sendiri, bekerja dan menggunakan peranti dengan bijak. Semasa mengambil hati-hati, data akan selamat dari kesan perisian berbahaya.

November 28, 2017