Back to Question Center
0

Serangan Malware. Cara Rectify The Issue - Petua Semalt

1 answers:

Nik Chaykovskiy, Pengurus Kanan Pelanggan Kanan Semalt , mengatakan bahawa virus dan perisian hasad adalah program yang sangat canggih, memerlukan banyak masa dan tenaga untuk menghapuskannya. Kadang-kadang kita tidak dapat menyingkirkan perkara-perkara ini, dan mereka terus menyebarkan dari satu fail ke yang lain.

Perisian antivirus

Tidak salah mengatakan bahawa alat dan perisian antivirus tidak sah dan boleh dipercayai. Menurut laporan oleh Comparatives, sebuah organisasi yang menilai dan menguji alat keselamatan yang berlainan, perisian antivirus terbaik yang ditangkap tidak lebih daripada 98% daripada malware dan virus. Beratus-ratus hingga ribuan virus dan varian mereka aktif di internet, jadi mengetahui dan menyingkirkan mereka semua adalah sangat sukar. Kebanyakan anggaran menunjukkan bahawa sejumlah besar perisian antivirus tidak baik untuk apa-apa - managed service provider agreement.

Tahap kerosakan

Sekali sistem anda telah dijangkiti, ia menjadi sukar bagi anda untuk mengetahui tahap kerosakan yang dilakukan kepada sistem operasi. Malah pakar komputer tidak dapat memberikan anda data dan maklumat yang tepat. Dalam keadaan sedemikian, menjadi mustahil bagi kita untuk mengetahui bagaimana untuk menetapkan dan memulihkan fail yang rosak. Sesetengah virus memasukkan sistem komputer anda dan membuat banyak masalah, termasuk rootkit. Jika anda bernasib baik kerana sistem komputer anda selamat dari virus dan malware, anda mesti mengambil langkah-langkah sedini mungkin.

Bagaimana Menghindari Virus dan Malware lain

Penting untuk mengetahui segala-galanya mengenai malware dan virus sebelum kami mengambil tindakan terhadapnyamereka. Malware adalah jangka pendek yang digunakan untuk program komputer dan alatan negatif yang berbeza. Anda mesti mendengar tentang rootkit, spyware,virus, dan Trojan. Mereka semua adalah pelbagai bentuk malware dan dianggap berbahaya bagi sistem komputer anda. Alat perosak diciptabaik oleh pranks dan pelajar kolej. Malah pakar komputer membuat mereka dengan bantuan program yang berbeza. Terdapat kumpulan komputer yang teraturjuruteknik dan pakar yang bertujuan untuk menggodam sejumlah besar peranti komputer dan meminta tebusan. Mereka terus mencari nombor keselamatan sosial anda,butiran kad kredit, dan data peribadi lain. Anda harus mengelak menggunakan laman pornografi dan perjudian. Ia juga penting bahawa anda tidak klik padalampiran e-mel yang tidak diketahui, mencegah alat perkongsian fail, perisian haram, laman web video dan muzik. Beberapa contoh yang paling terkenal ialah BitTorrent, Frostwire,dan Limewire. Jangan buka e-mel yang datang dari ID tidak diketahui. Anda juga harus mengelak mengklik pautan mereka melainkan anda yakin bahawa mereka beradaselamat. Anda tidak boleh memuat turun fail dari sumber yang tidak dikenali. CNET, Tucows, SourceForge, dan FileHippo adalah laman web yang selamat dan boleh digunakan bila-bila masa. Andajangan klik pada iklan banner kerana ia mungkin mengandungi virus dan malware.

Kesimpulan

Adalah penting bahawa anda hanya menggunakan program antivirus yang sah dan sah. Menggabungkan program yang berbeza dan menjalankan pelbagai pengimbas pada sistem komputer anda. Avast adalah contoh yang sempurna; ia digunakan oleh ramai orang di seluruh dunia. Semasa menggunakan profil media sosial seperti Facebook, anda tidak boleh menerima permintaan rakan dari orang yang tidak dikenali. Tetapkan kemas kini Windows untuk memasang dan memuat turun versi terkini secara tetap. Banyak versi ini datang dengan keselamatan penuh-bukti supaya anda boleh mempercayai sumber-sumber tersebut. MySpace dan Twitter mungkin mengandungi beberapa sistem kod yang tidak selamat, jadi anda harus berhati-hati semasa menggunakan laman web rangkaian sosial tersebut.

November 28, 2017