Back to Question Center
0

The Take Of Semalt On Rogue Sites - Kesan Pada Data Anda

1 answers:

Situs Rogue dan spam perujuk telah mengacaukan statistik dan data perniagaan dalam talian untuk masa yang lama tanpa persetujuan mereka. Sebilangan besar perniagaan B2C dan B2B menganggap bahawa perkara penyangak mengarahkan lalu lintas ke tapak mereka dikendalikan oleh Google Analytics secara automatik, situasi yang merosakkan data perniagaan kecil.

Ryan Johnson, salah seorang pakar terkemuka dari Semalt , menyediakan beberapa maklumat berguna dalam hal ini untuk membantu anda memahami kesan laman penyangak pada data anda.

Spammers dan oportunis sekarang mengambil kesempatan daripada kod penjejakan untuk mengarahkan trafik palsu ke malware dan menyelinap ke laman web anda. Dengan meletakkan kod Penjejakan GA anda ke laman web anda, kunjungan ke tapak mereka muncul dalam Google Analytics anda secara automatik. Ini boleh menjejaskan laman web anda dengan dua cara. Pertama sekali, trafik perisian malware dan bot boleh mengawal laman web anda membahayakan dengan data anda. Dan yang kedua, pengunjung yang diarahkan kembali ke situs Anda mungkin mengklik kembali halaman Anda yang mempengaruhi tingkat bouncing Anda.

Apabila pelanggan melawat laman web anda dan terus klik melalui halaman anda, harga melantun menjadi tinggi, meletakkan kata kunci yang anda ubah dalam kedudukan yang baik untuk disenaraikan tinggi dalam algoritma. Walau bagaimanapun, pelawat yang mengklik semula halaman anda menurunkan kadar lantunan anda, contoh yang menjadikan algoritma menandakan kata kunci anda sebagai tidak relevan. Di sinilah keperluan untuk menyekat laman penyangak dan penyampai spam dari melawat tapak anda masuk.

Petua tentang cara mengenal pasti dan menandakan laman penyangak

Membuat laporan nama hos dengan pengetikan dan dimensi nama hos digunakan untuk mengenal pasti tapak penyangak. Metrik 'pelawat unik' dan 'lawatan' digunakan untuk mengukur jumlah kunjungan yang melawat tapak web anda..Gunakan matlamat dan pendapatan kempen anda untuk memastikan bahawa lalu lintas sebenar tidak akan ditapis. Sebagai alternatif, anda boleh menambah penapis baru pada laporan tersuai anda untuk mengecualikan trafik dalaman, bot dan labah-labah, dan spam perujuk yang memasukkan kelayakan domain anda.

Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk melaksanakan tugas anda dengan berhati-hati apabila tidak termasuk laman penyangak dan penyunting spam dari Google Analitis anda. Kedua-dua nama host yang berkaitan dengan Google yang dipaparkan di segmen anda tidak boleh dianggap sebagai laman penyangak kerana ini boleh mengakibatkan kehilangan maklumat berharga. Segmen ini juga terdiri daripada cache web yang menunjukkan apabila pengunjung mengklik pilihan 'cache' dan mengarang nama hos yang menunjukkan bahawa sesetengah pelawat berpotensi anda menggunakan perkhidmatan terjemahan Google.

Semak segmen anda untuk melihat sama ada anda akan melihat beberapa nama host yang anda tidak kenal. Jika anda menunjukkan mereka, gerakkannya ke halaman pendaratan pengunjung. Tampalkan URL nama hos kepada halaman pendaratan pengunjung anda untuk melihat tapak menggunakan trafik sebenar anda. Selepas yakin bahawa domain tersebut adalah penyangak, menapisnya menggunakan prosedur berikut.

Menapis laman penyangak menggunakan kaedah pengecualian reaktif

Selepas mengenal pasti senarai nama host untuk disekat, tambahkan penapis pengecualian baru. Apabila menggunakan kaedah ini tidak termasuk domain penyangak, disarankan untuk memperhatikan bahawa penapis baru tidak termasuk data baru. Buat penapis lain untuk kekal tidak diisi semasa pelaksanaan anda. Dengan cara ini, anda akan memulihkan data anda walaupun anda merosakkan amalan pengecualian anda.

Kaedah pengecualian proaktif

Dalam kaedah ini tidak termasuk tapak penyangak dari Google Analitis anda, domain ditapis bergantung sama ada mereka sepadan dengan nama host yang dibuat. Jika nama hantaran data yang ditapis tidak sepadan dengan domain, data tidak boleh diambil dari laporan anda.

Google Analytics telah menyelamatkan kedua-dua perniagaan B2C dan B2B yang beroperasi di platform dalam talian. Firma sekarang boleh menapis dan mengecualikan laman penyangak, spam perujuk, dan perisian hasad dari laman web mereka untuk mencapai laporan yang bersih dan tepat. Berhati-hati apabila tidak memasukkan laman penyangak dari Google Analytics anda untuk mengelakkan penapisan maklumat yang berharga Source .

November 28, 2017