Back to Question Center
0

Tips Dari Semalt: Cara Mengenali Penipuan Phishing

1 answers:

Phishing adalah percubaan oleh penipu untuk cuba menipu pengguna yang tidak dikenali. Mereka menyamar mesej mereka untuk menyerupai mereka dari syarikat yang sah dan kemudian menipu orang untuk memberikan butiran mereka, dan akibatnya menggunakannya untuk pencurian identiti. Beberapa butiran yang disasarkan seperti nama pengguna BT, atau kata laluan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa BT tidak pernah meminta maklumat peribadi atau perincian perbankan tanpa sebab. Juga, e-mel BT tidak pernah mempunyai lampiran.

Julia Vashneva, Semalt Pengurus Kanan Pelanggan Kanan, menasihatkan semua pengguna Internet untuk sentiasa mencari isyarat tersebut kerana mereka menunjukkan potensi penipuan.

Bagaimana Mengesan E-mel Phishing

E-mel yang mendesak pengesahan pengguna, atau meminta maklumat peribadi adalah mencurigakan, dan pengguna perlu mengelakkannya. Mereka mengambil bentuk berikut:

  • E-mel yang tidak dijangka yang memberikan terlalu banyak tawaran benar
  • Pautan e-mel yang redirect ke laman web, yang meminta seseorang untuk mengesahkan butiran akaun.
  • Penipu mencipta naratif yang melibatkan segera untuk menarik mangsa.
  • Sentiasa gunakan URL yang ditetik dan bukannya yang terbenam dalam mesej e-mel.
  • Menganalisis ketepatan tatabahasa dan imej yang digunakan dalam e-mel.

Langkah-langkah untuk Mengambil E-mel Phishing

Tindakan yang diambil bergantung pada bagaimana pengguna membuka e-mel. Jabatan yang ditugaskan berurusan dengan e-mel phishing di BT menggunakan phishing@bt.com jika ada yang ingin menghubungi mereka.

Jika seseorang tidak mengklik atau menjawab pautan yang disediakan, tetapi membuka e-mel, tidak ada sebab untuk dibimbangi..Terdapat peluang bahawa tiada kompromi telah berlaku, seseorang harus membenderkan e-mel dan menghantarnya ke jabatan phishing di BT, dan menyingkirkannya.

Jika seseorang mengklik pada pautan, atau memuatkan lampiran tertanam, tetapi tidak mengisi apa-apa dalam bentuk, seseorang harus menjalankan pemeriksaan virus dan kemudian melaporkan e-mel tersebut.

Jika seseorang memberikan butiran mereka, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengimbas komputer untuk tujuan keselamatan. Kemudian, selamatkan akaun BT kerana mungkin ada peluang untuk berkompromi. Terdapat panduan tentang cara menangani akaun yang dikompromi dan e-mel. Di samping pelanggan, menukar kata laluan dan pakar menyarankan penggunaan yang unik untuk setiap akaun. Bank menghendaki pemberitahuan untuk membenderakan sebarang aktiviti luar biasa jika seseorang telah memberikan butiran bank mereka. Akhirnya, laporkan e-mel ke jabatan phishing.

Siapa yang menerima e-mel pancingan data?

Terdapat hampir 37.3 juta pengguna yang menerima e-mel pancingan data mengikut perangkaan dari 2012 dan 2013. Penjelasan yang paling mungkin adalah terdapat banyak cara yang digunakan oleh penipu untuk mendapatkan e-mel pengguna untuk digunakan untuk usaha phishing mereka. Mereka menggunakan bot automatik, laman web palsu, menggodam pangkalan data tapak web tulen, membeli senarai daripada penipu lain, berpura-pura menjadi laman web yang menghalang e-mel spam. Menerima e-mel tersebut tidak secara automatik meletakkan pengguna pada risiko, ia adalah tindakan yang diambil selepas itu yang meletakkan mereka berisiko.

Melindungi Terhadap Aktiviti Phishing

  • Syarikat menyediakan BT Protect, yang membantu menghalang serangan malware pada semua peranti yang disambungkan ke internet.
  • Mengunduh BT NetProtect Plus adalah satu kelebihan tambahan kerana ia menyediakan pengguna dengan notis mengenai kemungkinan ancaman sejak BT memajukan semua e-mel phishing dari pengguna lain ke pasukan NetProtect Plus.
  • Selalu matikan penapis spam untuk mengurangkan ancaman.
  • Pastikan untuk mengemas kini semua perisian laman web
  • Jangan balas e-mel yang mencurigakan.

Peruntukan BT untuk Memastikan Perlindungan Pelanggan

Syarikat telah menyediakan pautan ke mana pengguna boleh mengemukakan semua e-mel yang mencurigakan, yang kemudiannya mereka turun dengan segera. Ia membantu dengan memantau semua laman web yang disifatkan terlibat dalam aktiviti pancingan data dan membawanya ke bawah semasa ditangkap dalam perbuatan tersebut Source .

November 28, 2017