Back to Question Center
0

Trik Dari Semalt Pada Bagaimana Menghancurkan Bot Bad

1 answers:

Lalu lintas bot mempunyai keupayaan untuk memberi kesan kepada data pelaporan Google Analytics (GA), menghalang prestasi laman web, meningkatkan kos penyelenggaraan laman web dan membawa kepada andaian palsu. Kebanyakan pengguna percaya bahawa trafik bot tidak memberi kesan pada laman web mereka. Walau bagaimanapun, kajian terbaru menunjukkan bahawa enam puluh peratus laman web boleh dikaitkan dengan bot - halvat renkaat euroopasta. Dalam hal ini, adalah penting untuk memahami cara mengesan lalu lintas bot untuk melaporkan data dengan tepat.

Dalam artikel ini, Lisa Mitchell, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , menyoroti beberapa amalan terbaik yang boleh digunakan untuk mengesan lalu lintas bot dalam laporan Google Analytics (GA) serta kaedah menghapuskan bot oleh penggunaan penapis dan teknik lain yang disebutkan. Di samping itu, amalan industri penting yang mesti diikuti bersama penapis GA dibincangkan.

Pengenalpastian Bot

Berikut adalah perkara penting untuk melihat dalam laporan GA yang berkaitan dengan bot:

  • Tempoh purata purata setiap sesi.
  • Kadar melantun tinggi
  • Hampir 100% lalu lintas oleh pengunjung baru.

Penapisan Bot

  • Tetapan Lihat Pentadbir

Di bawah segmen "Admin", pengguna boleh mengedit tetapan "paparan" dengan menyemak kotak untuk menghapuskan bot yang diketahui. Pakar-pakar internet mengesyorkan agar pengguna perlu membina pandangan ujian pada mulanya supaya dapat melihat hasil yang terjejas sebelum memohon kepada paparan utama. Senarai Bot ABC dan IAB Antarabangsa menggariskan bot dihapuskan yang tidak terdapat dalam domain awam.

  • Penggunaan Ejen Pengguna dan Alamat IP

Dalam situasi di mana alamat IP tertentu bertanggungjawab untuk trafik bot, pemilik tapak boleh menggunakan "penapis paparan" untuk menghapuskan alamat IP tersebut. Bagaimanapun, pengguna mesti memahami bahawa bot mengubah alamat IP setiap kali untuk melepaskan identiti mereka. Pengurus Teg Google boleh digunakan untuk melepasi nilai rentetan pengunjung ke Google Analytics (GA) sebagai dimensi khusus serta tidak termasuk sesi. Akhir sekali, dimensi khusus yang digelar sebagai "ejen pengguna" boleh dibina dalam GA dan ditetapkan sebagai Pemboleh ubah JavaScript dalam Pengurus Teg Google dengan mengambil nilai dengan menggunakan navigator.userAgent. "Suatu penapis kemudian boleh dibuat untuk mengecualikan agen menggunakan keadaan.

  • Tidak Termasuk Trafik Bot

Beberapa amalan industri boleh diikuti di luar GA, misalnya, perkhidmatan CAPTCHA. Sebagai sebuah syarikat, Google memperkenalkan perkhidmatan baharu CAPTCHA yang popular yang dipanggil "Tidak ada CAPTCHA." Perkhidmatan ini dapat mengesan perilaku manusia, seperti penggunaan tetikus dan membuat keputusan berdasarkan tindakan sedemikian. Penambahan ungkapan untuk alasan pengesahan tidak digunakan dalam senario ini. Setiap kali pengguna melayari laman web untuk kali pertama, perkhidmatan "Tiada CAPTCHA" dipaparkan kepada pengguna. Teg Google Analytics (GA) kemudiannya dipecat setelah berjaya menyiapkan perkhidmatan CAPTCHA. Terakhir, kuki sesi kemudian boleh dibuat selepas prosedur, dan ia harus mengecualikan kebanyakan lalu lintas bot yang memasuki tapak. Proses susulan boleh dibuat dengan menyampaikan borang yang meminta alamat e-mel daripada pengguna untuk menghantar pautan aktivasi dalam masa 24 jam.

November 28, 2017